Treba Vam apartman u Subotici? Na dobrom ste mestu Kliknite Ovde!

Palić vaša turistička destinacija!

Palić vaša turistička destinacija!
        Dobro Došli na Palić!

    Palić turistički kompleks se nalazi na severu Srbije, na obali Palićkog jezera. Od Subotice je udaljen oko 7 km u jugoistočnom pravcu. Naselja Subotica i Palić nalaze se na raskrsnici puteva koji povezuju Balkan sa Severnom i Zapadnom Evropom, na važnoj geo-strateškoj poziciji, neposredno pored državne granice sa Mađarskom, u blizini graničnih prelaza Horgoš i Kelebija. Palić sa svojim monumentalnim građevinama, jezerom, zaštićenim parkom prirode i dugom turističkom tradicijom (preko 160 godina), predstavlja veoma atraktivnu destinaciju. Na domaćem turističkom tržištu Palić je vrlo primamljiva lokacija.

    Palić jezero i istoimeni turistički centar bio je mondensko letovalište i banja već na prekretnici XIX i XX veka. Tandem koji je ostavio neizbrisiv trag u arhitekturi grada, projektanti Komor i Jakab, podarili su Paliću prepoznatljive objekte sa dominantnim drvenim rezbarijama inspirisanih narodnim rukotvorinama.

    Palićko jezero zahvata površinu od 4,5 km². Prosečna dubina jezera je 2 m, najveća je 3,5 m, a turistički sektor zahvata 3,8 km² sa tri posebne plaže. Jezero je inače, podeljeno na četiri sektora i bogato je ribom. U toku turističke sezone, temperatura vode se kreće između 18 i 25°C.

Palić Muški štrand, Spomen Česma, Vodotoranj

    U čast završetka objekta u gradu i na Paliću, podignuta je 1912. godine spomen – česma koja je uspešno uklopljena u tada novoformirani ambijent šetališta ispred Velike terase i Muzičkog paviljona uz samu obalu jezera. Još jedan u nizu velelepnih secesijskih objekta je kupališni objekat Ženski štrand. Jezero Palić je ekolškog porekla, istočno od Subotice u jednoj depresiji, u obliku polumeseca.

    Područje Palića je stavljeno pod zaštitu radi očuvanja njenog eko – sistema ( jezera, staništa nekih retkih biljnih i životinjskih vrsta, Parka, Zoo – vrta ). Jezero pripada grupi turističkih vrednosti sa naglašenim rekreativnim svojstvima i predstavlja dobru osnovu za razvoj kupališnog, ribolovnog, izletničkog i grugih vidova turizma.

zoo Palić, Palićki zološki vrt

    Tu je i restoran Mala gostiona, koji se na istom mestu i sa istom funkcijom nalazi još od 1853. godine. Ovaj restoran se svojom tradicijom i kvalitetom izborio da postane sinonim Palića.

    Odatle ulazite u Splitsku aleju, aleju platana i najreprezentativnijih vila. Prve vile na Paliću izgrađene su sredinom 19.veka, što je bila moda toga vremena a koja je zahvatila i ove krajeve. Vile su građene za letnji period i građene su po uzoru na švajcarske letnjikovace sa naglašenim izrezbarenim drvenim tremom. Među ove vile, sakrila se Galerija Marije Karlović Gabrić. Postavku čini stotinjak slika ove palićke amatrske slikarke sa temom cveća i Palića.

    Šetnja Palićem se može završiti u Splitskoj aleji ali se odatle može krenuti u otkrivanje drugih palićkih tajni.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentaru!