Treba Vam apartman u Subotici? Na dobrom ste mestu Kliknite Ovde!

Subotica moj predivni grad!

Subotica, apartmani, privatni smeštaj
        Dobro Došli u Suboticu!

    Prvi put sam došla u Suboticu 1996 godina. Zaljubila sam se u njenu lepotu, i imala sam puno razloga zašto da se tu i preselim.

    Subotica je poznata po svojoj jedinstvenoj arhitekturi. Gradska kuća, podignuta na početku XX veka, je najveća, a po mnogima i najlepša građevina u Subotici. Nalazi se u centru grada, na živopisnom Glavnom trgu i okružena je parkom i prelepim fontanama. Zelena i Plava fontana su biseri centra grada i Gradskog trga. Nedaleko od njih se nalazi spomenik caru Jovanu Nenadu kao i neobarokna zgrada Gradske biblioteke i zgrada Narodnog pozorišta. Rajhlova palata, još jedna prelepa subotička građevina, nalazi se nasuprot železničke stanice i predstavlja mesto gde se održavaju najreprezantivnije izložbe u gradu. Sinagoga građena u stilu mađarske varijante secesije svečano je predata 1902. godine. Njeni tvorci su bili arhitekti Marcel Komor i Deže Jakab, a vitraže su izrađene u budimpeštanskoj radionici Mikše Rota. Arhitekti su pored novih umetničkih oblika primenili i nova arhitektonska rešenja (koriščenje čelične konstrukcije i gipsa). Unutrašnji prečnik kupole je 14 metara i nalazi se u visini od 21 metara iznad četvorougaone molitvene sale. Visina objekta iznosi 40 metara. U unutrašnjem prostoru postavljene su klupe za muškarce sa 850 mesta, a na galeriji za žene sa 550 mesta. Sinagoga je proglašena za spomenik kulture, i jedna je od 10 najugroženijih sinagoga u svetu.

Subotica Sinagoga

    Subotica je najseverniji grad u Srbiji, drugi po broju stanovnika u Vojvodini. Smeštena je u Panonskoj niziji, na mestu gde su se vekovima ukrštale različite kulture i narodi, tako da Subotica ima veoma dugu tradiciju i bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Subotica je takođe poznata po svojim prirodnim lepotama. Prelepo jezero Palić i Zooloski Vrt su udaljeni samo sedam kilometara od centra grada.

Subotica centar, Gradska kuća, Plava fontana

    Subotica ima najveći Wellness Centar u Srbiji gde takode može da se uživa. Svesni smo da živimo u veku kada je vreme dragoceno. Svaki minut želimo da iskoristimo na najbolji mogući način. Cele dane jurimo za poslom, za karijerom, za uspehom i platom. Stres i užurban način života moze da ostavi trag na nas. Dovoljno je odvojiti malo slobodnog vremena i posvetiti se svom telu i zdravlju.

    Gastronomska ponuda Subotice je nadaleko poznata po svojoj raznovrsnosti ukusa koji su posledica mešavine različitih kultura i običaja na prostorima ovog prelepog grada. U Subotici ćete uživati u velikom izboru jela različitih nacionalnih kuhinja - turske, nemačke, mađarske, kao i ostalih kuhinja zemalja u regionu. Ove kuhinje čine osnovu za pripremanje ukusnih specijaliteta karakterističnih za ovo podneblje. Osim vrhunske hrane, Subotica može da se pohvali i vrhunskim vinima. Pravi gurmani znaju da dobar obrok mora da se zalije i dobrim vinom. Naravno, dobar obrok mora da se završi i nečim slatkim. Poslastice i deserti su oduvek bili nerazdvojni deo svakog obroka, pa tako i kada je kućna dostava u pitanju. Palačinke uvek predstavljaju odličan izbor, naročito što sami možete da odaberete omiljene sastojke - eurokrem, nutela, džem, med, plazma, orasi, lešnik, višnje, banane, ananas, šlag - izbor je i više nego veliki. Tu su i torte i kolači, a veoma su popularne krempita, šampita, voćna korpica, baklava, mađarica, tiramisu, grilijaš kocka i plazma torta.

Subotica gastronomska ponuda, Boss picerija, Vinarija Zvonko Bogdan

    Robna pijaca u Subotici je specijalizovana pijaca za trgovinu proizvoda robe široke potrošnje. Jedna je od najvećih i najpoznatijih robnih pijaca u Srbiji. Subotički Buvljak je infrastrukturno najopremljenija robna pijaca u regionu. Veliki izbor različitih vrsta robe široke potrošnje na ovu pijacu privlači na hiljade kupaca, kako iz cele Srbije tako i susednih zemalja, naročito Mađarske.
    Za kraj, Suboticu volim zato što su ljudi gostoprimljivi i ljubazni. Subotica je jedan manji grad gde možeš da se opustiš, smanjiš tempo života, napuniš baterije, i zbog svega ovoga vredi da se poseti.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentaru!